Eerste hulp bij vakantie-ongemakken.

Eigenlijk willen we er niet bij stil staan, maar ook tijdens de vakantie kunnen we ziek worden en zit een ongeluk in een klein hoekje. Apotheek Buijs vindt het belangrijk u hierover uitgebreid te informeren en adviseert u graag met het inpakken van de reisapotheek. In dit artikel geven wij u een overzicht van de belangrijkste vakantiekwalen. Zo gaat u beter voorbereid op reis!

Diarree
Voedselvergiftiging
Verstopping
Reisziekte
Wondjes
Voetschimmel
Uitstel menstruatie
Ideale reisapotheek
Bij verre reizen

Diarree
Diarree is een verstoring van het normale ontlastingspatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet. Op vakantie komt diarree nog al eens voor, doordat u vaak een ander soort voedsel eet dan thuis, door een ander klimaat of omdat u wellicht iets verkeerds heeft gegeten. Wanneer u last heeft van diarree is het heel belangrijk om veel te drinken, dit om uitdroging te voorkomen. Verstandig is wel om in het buitenland water niet rechtstreeks uit de kraan te drinken. Om aan de diarreeklachten zelf wat te doen, zijn er bijvoorbeeld loperamide-capsules verkrijgbaar in de apotheek. Dit produkt werkt snel tegen de diarree. De werkzame stof in de capsules legt het transport van voedsel in onze ingewanden vrijwel geheel stil. Voordeel hiervan is dat het lichaam het aanwezige vocht in de darm toch kan opnemen. Daardoor herstelt de vochtbalans en stopt de diarree. Let wel op, u mag deze capsules nooit langer dan enkele dagen gebruiken. Neem contact op met een arts indien de diarree niet binnen 2 tot 3 dagen behandeling is verdwenen. Belangrijk is te weten dat jonge kinderen loperamide-capsules absoluut niet mogen gebruiken. Gaat u met kleine kinderen op vakantie, neem dan ORS-sachets, een glucose/zout-preparaat, mee op reis. Dit produkt kan wel zonder problemen bij kinderen worden gebruikt en voorkomt uitdroging. De zakjes moeten eerst opgelost worden in “goed” water en zijn met verschillende smaakjes verkrijgbaar. Tenslotte: waarschuw altijd een arts wanneer diarree gepaard gaat met koorts, braken en/of bloed in de ontlasting. Er kan dan sprake zijn van een darminfectie, die met een antibioticum moet worden bestreden.

Voedselvergiftiging
Doordat het in sommige (verre) landen nog wel eens minder gesteld is met de hygiëne, komt voedselvergiftiging nog al eens voor. Voedselvergiftiging wordt meestal veroorzaakt door het drinken van verontreinigd water of het eten van besmet voedsel. De eerste verschijnselen hiervan zijn: misselijkheid, braken en diarree; daarna vaak gepaard gaande met hevige darmkrampen. Om hierop voorbereid te zijn, adviseren wij u op reis domperidon-tabletten of –zetpillen mee te nemen. Let wel: zetpillen smelten bij hoge temperaturen (boven 35° C) en zijn dan niet meer bruikbaar. Domperidon versnelt de verwerking van het voedsel en neemt zo de vervelende klachten weg. Drinkwater is in veel warme landen minder betrouwbaar dan u in Nederland en dan ook vaak de oorzaak van vervelende maag- en darmstoornissen. U kunt de kans op besmetting aanzienlijk verminderen door zorgvuldig om te gaan met drinkwater. Wanneer er twijfel bestaat over de betrouwbaarheid van water, voeg dan bijvoorbeeld waterzuiveringsdruppels toe. Dit is ook aan te raden wanneer u met de caravan, boot of tent op pad gaat. Vaak wordt er dan een watertank gevuld die langer dan 1 dag wordt gebruikt. Wanneer u aan dit water bijvoorbeeld enkele druppels van het produkt Hadex® (bevat hypochloriet) toevoegt, dan heeft u voor een langere periode veilig drinkwater. Ook kunt u de waterkwaliteit verbeteren door het direct voor gebruik te koken. Mineraalwater in flessen kopen is natuurlijk altijd goed.

Verstopping
Op vakantie kunt u gekweld worden door verstopping doordat u op de heenreis langdurig heeft gezeten, of door een veranderd eetpatroon tijdens de vakantie. Verstopping wil zeggen dat u minder vaak naar het toilet gaat dan u gewend bent. De ontlasting is hard en droog en het kost moeite of pijn om de ontlasting kwijt te raken. Wat u hiertegen kan doen is zorgen voor voldoende beweging, veel drinken en vezelrijk voedsel eten. Mocht dit toch niet voldoende werken, dan kunt u overwegen een laxeermiddel te gebruiken. U kunt kiezen voor een vezelprodukt dat er voor zorgt dat de massa in de darmen wordt vergroot, of voor bijvoorbeeld lactulose-stroop. Deze stroop zorgt ervoor dat vocht in de darmen wordt vastgehouden waardoor het volume wordt vergroot. Ook kunt u kiezen voor bisacodyl-tabletten; deze prikkelen de darmwand waardoor de darmen harder gaan werken. Wij raden u aan bij ons langs te komen, zodat wij u persoonlijk (en op maat) kunnen adviseren!

Reisziekte
Er wordt weleens gezegd “reisziekte zit tussen de oren” en dat klopt. Reisziekte is een stoornis van het evenwichtsorgaan en deze bevindt zich achter het oor. Door de beweging van auto, boot of vliegtuig kan iemand hier last van krijgen. De verklaring hiervoor is dat je je niet meer met je ogen kunt oriënteren op een vast punt. Het evenwichtsorgaan geeft dan impulsen aan het braakcentrum in de hersenen. Het gevolg is misselijkheid, zweten, bleek zien en soms braken. Deze verschijnselen kunnen worden verminderd door niet met een lege maag te vertrekken, onderweg uit het raam te kijken, niet te lezen onder het reizen, niet achteruit te reizen en frisse lucht. Wanneer u van te voren weet last te hebben van reisziekte, dan kunt u voor vertrek iets innemen om dit te voorkomen. Hiervoor zijn onder andere Primatour® en cinnarizine-tabletjes in de handel. Wel moet u er rekening mee houden wanneer u deze tabletjes gaat gebruiken, dat u er slaperig van kan worden. In het vliegtuig kunt u ook last krijgen van oorsuizen, oorpijn en hoofdpijn. Deze pijn wordt veroorzaakt door drukveranderingen tijdens het stijgen en landen van het vliegtuig. Als u reist met hooikoorts, een allergie of bijvoorbeeld een verkoudheid is de kans dat u hier last van krijgt groter. Dit komt door een zwelling van het slijmvlies in neus, keel, neusbijholtes en de Buis van Eustachius. Deze begint achter in de neus en loopt naar het oor. Rondom de neus zijn 16 holtes en het middenoor is een holte. Al deze holtes staan in verbinding met de neus en bevatten in een normale situatie dezelfde luchtdruk als de buitenlucht. Doordat in sommige gevallen niet alle verbindingsgangetjes open blijven ontstaat er een drukverschil en dit kan de klachten veroorzaken. Om dit te voorkomen kunt u een half uurtje voor het opstijgen xylometazoline in ieder neusgat sprayen. Deze stof doet de slijmvliezen slinken. De neusspray kan overigens ook nog van pas komen wanneer u tijdens de vakantie, bijvoorbeeld door airco’s, een neusverkoudheid u parten gaat spelen. Ook zijn er speciale oordopjes “Earplanes®” te koop. Deze oordopjes zorgen voor een luchtdichte afsluiting van het oorkanaal, waardoor er geen drukverschil kan ontstaan.

Wondjes
Denk er aan wat pleisters en verbandjes (bijvoorbeeld gaasjes) mee te nemen op reis, zeker wanneer u met kinderen op vakantie gaat. Het is hierbij belangrijk dat u rekening houdt met de soort vakantie en de vakantiebestemming. Gaat u bijvoorbeeld lopend rondtrekken met de rugzak, dan is het heel belangrijk dat u blaren kunt behandelen met pleisters en bijvoorbeeld een steriele naald heeft om de blaren door te prikken. Daarbij hoort automatisch een ontsmettend produkt (bijvoorbeeld Sterilon® of Betadine®). Een elastisch windsel kan uitkomst bieden bij een verstuiking tijdens een actieve wandelvakantie in de bergen. Een splinterpincet mee op reis is aan te raden bij strandvakanties. En wanneer u naar Afrikaanse landen gaat, is het verstandig enkele steriele spuiten en naalden in te pakken. Dit voor het geval u aldaar in het ziekenhuis mocht belanden. In onze apotheek kunt u vragen om een Engelstalige verklaring om bij de douane het transport van de naalden en spuiten te kunnen verantwoorden.

Voetschimmel
Heerlijk naar een warm land op vakantie, lekker de hele dag aan het water, aan het zwembad of aan het strand. Helaas komt juist op dit soort vakanties voetschimmel veel voor. Dit is een hardnekkige kwaal die niet snel verdwijnt en ook weer heel snel terugkomt. De oorzaak is een besmetting met een schimmel die zich graag nestelt in de vochtige huid. Daarom wordt voetschimmel ook wel zwemmerseczeem genoemd. Voetschimmel is te herkennen aan schilfertjes, met name tussen de tenen, de huid voelt week aan, er kunnen blaasjes verschijnen waar helder vocht uit komt. Onder de schilfertjes is de huid rood en kan wat jeuken of pijnlijk zijn. Om voetschimmel te bestrijden is het belangrijk dat de voeten zorgvuldig worden afgedroogd. Draag katoenen sokken, leren schoenen, en badslippers in zwembaden. Tegen de schimmelinfectie kan miconazol-crème tweemaal daags worden gebruikt en daarnaast eventueel een voetpoeder om achtergebleven sporen in de sokken te doden.

Uitstel menstruatie
Menstruatie juist tijdens de vakantiedagen kan lastig zijn. Veel vrouwen geven dan ook de voorkeur aan het uitstellen van de menstruatie. Wanneer u de anticonceptiepil gebruikt, dan is dit heel eenvoudig. U kunt de Pil gewoon “doorslikken”, dus zonder een stopweek tussendoor. Wel moet u er dan rekening mee houden dat de kans op tussentijds bloedverlies met de duur van het uitstellen toeneemt. Voordeel hierbij is dat u tevens bent beschermd tegen een ongewenste zwangerschap. Let er wel op dat u minimaal twee maanden voor het gewenste uitstel al met de Pil moet starten. Wanneer u geen anticonceptiepil gebruikt is het ook mogelijk de menstruatie gedurende de vakantie periode uit te stellen. Hiervoor kunt u bij uw huisarts terecht. Met een middel anders dan de anticonceptiepil moet u er wel rekening mee houden dat u niet tegen zwangerschap beschermd bent.

Ideale reisapotheek
eigen geneesmiddelen
medicatie-paspoort
middel tegen acute diarree
ORS-sachets
middel tegen buikkrampen
laxeermiddel
middel tegen reisziekte
pijnstillend/koortsverlagend middel
keelpastilles
ontsmettingsmiddel
middel tegen jeuk (insectenbeten)
wondpleisters
snelverband
steriele gazen
zonnebrandprodukt
lippenbalsem
pincet
verbandschaar
tekenpincet

Bij verre reizen
neusdruppels of -spray (vliegreis)
druppels tegen oorpijn (vliegreis)
geluiddempers (vliegreis)
inentingen (tijdig)
malaria-tabletten
koortsthermometer
insecten-afweermiddel
uitzuigpomp tegen beten/steken
waterzuiveringsdruppels
steriele spuiten en naalden

[terug naar de thema-startpagina]