Kwaaltjes bij jonge kinderen

Jonge kinderen zijn relatief kwetsbaar en gevoelig. Zij kunnen zich plotseling niet lekker voelen. Signalen daarvan zijn lastig gedrag, benauwdheid, koorts en pijnklachten. Belangrijk is dat ouders en verzorgers alert zijn. Hieronder een overzicht van een aantal kinderziektes- en kwaaltjes voor u op een rij gezet.

Darmkrampjes
Luieruitslag
Wormpjes
Koorts
Waterpokken
Krentenbaard
Kinderdoseringen
Toedieningsperikelen

Darmkrampjes
Kinderen die jonger zijn dan 4 maanden hebben vaak last van darmkrampjes. Het spijsverteringssysteem moet op gang komen en dat gaat niet zonder horten of stoten.
Wat merk je aan je kind? De baby huilt met onderbrekingen en is ontroostbaar. Het lijfje is gespannen, het gezichtje kan rood aanlopen en de baby trekt armen en benen tegen de buik of strekt juist de benen.
Wat kun je er aan doen? Ten eerste kun je het kind troosten of een warme kruik tegen de baby aanleggen. Bij hevige krampjes kan je het kind wat theelepeltjes venkelthee/-water of een paracetamol-zetpilletje (met 60 of 120 mg paracetamol) geven. Het gebruik van laxeermiddelen wordt afgeraden bij zuigelingen. Als je borstvoeding geeft, kunnen zwaar verteerbare en scherpe voedingsmiddelen die je gegeten hebt bij de babykrampjes veroorzaken. Wees daarom voorzichtig met wat je eet.

Luieruitslag
Luieruitslag op de billetjes, ontstaat meestal door broeien of wrijving in de luier. Hierdoor gaat de huid kapot en raakt deze geïrriteerd door het contact met de ammoniak uit ontlasting en urine.
Wat kun je doen? De beste remedie: zet de baby met blote billetjes in bed of box, want de buitenlucht doet wonderen! Gebruik goed ventilerende luiers en verwissel deze vaak. In de apotheek hebben wij diverse produkten te koop voor het voorkomen en de behandeling van luieruitslag. Vaseline, Natusan® of Eryplast® voorkomen luieruitslag doordat ze de opperhuid beschermen en verzorgend werken. Kies bij huiduitslag voor de verzachtende en licht ontstekingsremmende produkten Sudocrem®, Bepanthen®-zalf of zinkzalf/-olie. Raakt de luieruitslag geïnfecteerd, of is het niet binnen een week verdwenen, neem dan contact op met de huisarts.

Wormpjes
Kinderen kunnen last krijgen van wormpjes (aarsmaden) door besmetting via andere kinderen, door het spelen in de zandbak etc. De eitjes rond de anus veroorzaken jeuk. Door krabben kunnen ze onder de nagels en aan de vingers terecht komen waardoor ze op de bank, in het bed, op kleding, handdoeken en speelgoedbeesten kunnen vastkleven. Hierdoor kan het hele gezin besmet worden en kan het kind zichzelf weer herbesmetten.
Wat merk je aan een kind? Het kind heeft vooral ’s nachts jeuk tussen de billen. Soms is er sprake van buikpijn. De wormpjes zien er bleekgeel tot wit uit en zijn 0,5 tot 1 cm lang. De eitjes hebben de vorm van een koffieboon en kunnen 0,06 mm lang en 0,03 mm breed zijn.
Wat kun je er aan doen? Infecties met aarsmaden kunnen in het algemeen goed behandeld worden met een kuur van 2 tabletten van het geneesmiddel mebendazol. Eerst één tablet innemen (om de wormpjes te doden) en de tweede na 14 dagen (tegen wormpjes die nog uit eventuele eitjes zijn gekomen). Ook is het belangrijk de handjes van het kind vaak te wassen, de nageltjes kort te knippen en beddengoed en ondergoed bij tenminste 60º C te wassen. Tegen de jeuk kan je de bilnaad insmeren met bijvoorbeeld vaseline.

Koorts
Kinderen krijgen vaker koorts dan volwassenen. Zij moeten hun immuunsysteem nog opbouwen. Er is sprake van koorts als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38º C. Koorts is een normale reactie van het lichaam op virussen of bacteriën die een infectie veroorzaakt hebben. Vaak is er verkoudheid of griep in het spel. Het lichaam kan binnengedrongen virussen of bacteriën beter bestrijden bij een hogere lichaamstemperatuur.

Tips bij koorts:
* Kleed het kind niet te warm aan en dek het niet te warm toe, zodat het de warmte kwijt kan;
* Laat het kind goed drinken;
* Eventueel kun je het kind een paracetamol-
* zetpil geven om de koorts te verlagen;

Geef het kind voldoende aandacht. Het kind hoeft niet perse in bed te blijven. Een spelletje doen of voorlezen kan een heel goed medicijn zijn.

Wanneer de huisarts bellen?

  • Bij een baby jonger dan 3 maanden met langer dan 1 dag een temperatuur hoger dan 38º C;
  • Als een baby, ouder dan 3 maanden, voldoende drinkt en geen andere verschijnselen dan koorts heeft, maar die koorts na 2 dagen niet minder wordt
  • Als de koorts bij jonge kinderen ouder dan 1 jaar ondanks het gebruik van een koortsverlagend middel- enkele dagen aanhoudt of nog verder oploopt
  • Als de koorts bij jonge kinderen van boven de 1 jaar samengaat met sufheid, slecht drinken, stijve nek, benauwdheid, braken en diarree;
  • Bij een lichaamstemperatuur van meer dan 40º C.

Waterpokken
Waterpokken begint met verkoudheid. Vervolgens krijgt het kind koorts en uitslag. Over het hele lichaam kunnen jeukende rode vlekjes en blaasjes ontstaan. Door krabben kunnen de plekjes gaan ontsteken. Na enkele dagen verdrogen de blaasjes tot korstjes. De aandoening is besmettelijk vanaf één dag voor het uitbreken van de blaasjes totdat de blaasjes zijn ingedroogd.
Wat kun je er aan doen? Waterpokken worden veroorzaakt door een virusinfectie en de ziekte kan daarom niet met een antibiotica verholpen worden. In de apotheek zijn ter verlichting van de jeukklachten verkoelende produkten met menthol (strooipoeder, gelei) en verzachtende calendula-emulsie verkrijgbaar. Als de blaasjes open zijn gekrabd, mogen deze middelen echter niet meer op de huid worden toegepast.

Krentenbaard (impetigo)
Een krentenbaard komt vooral voor bij kinderen en kan overal op het lichaam verschijnen, maar vooral op het gezicht, de armen en benen. Het is een huidinfectie en er kunnen kleine, met pus gevulde blaasjes, blaren en korsten ontstaan. Krentenbaard kan volgen op een verwonding of een aandoening waarbij de huid beschadigd raakt, bijvoorbeeld eczeem of waterpokken.
Wat kun je er aan doen? In eerste instantie is goede hygiëne en wassen met desinfecterende zeep noodzakelijk. Daarnaast is het verstandig om bij de huisarts langs te gaan. Deze kan een antibioticumcrème of -zalf voorschrijven. Ook kan de huisarts kiezen voor een orale antibioticakuur, met name bij kinderen met veel plekken, of wanneer de aandoening is ontstaan door eczeem of waterpokken.

Toedieningsperikelen
De apotheek levert bij de vloeibare, in te nemen geneesmiddelen een maatlepel, maatbeker of doseerspuitje mee. Het is echter niet altijd eenvoudig om het geneesmiddel daarmee aan een jong kind toe te dienen. Het kind wendt zich vaak af omdat deze de smaak niet herkent of niet ‘lekker’ vindt. Als het medicijn niet direct in de mond gebracht kan worden, is in sommige gevallen goed mogelijk om het middel te geven nadat het eerst gemengd is met wat voedsel (bijv. melk, yoghurt). Vraag daarvoor advies in onze apotheek.

[terug naar de thema-startpagina]